Een gedicht zegt alles!

‘Een mooie afsluiting begint met een gedicht! ‘

Dat is altijd het eerste waaraan ik denk bij een uitvaart. Degene die jou het allerliefst was is heen gegaan.Je wilt een mooie uitvaart regelen, waarmee je een volwaardig afscheid kan nemen. Maar wat voor tekst moet daar nu bij?

Persoonlijk

Eigenlijk heb je wel wat anders te doen dan een tekst te bedenken. Dat was ook wat mij overkwam, toen ik de begrafenis van mijn moeder moest regelen. De begrafenisondernemer vroeg om een tekst en gaf ons een boek met teksten. Maar eigenlijk stond mijn hoofd er niet naar. Ik vond die zo onpersoonlijk, alles doorbladeren deed pijn, daarom  besloten mijn familie en ik om zelf een tekst te schrijven.

Wat voor tekst?

Vandaag moest ik weer aan die dag denken, en hoe fijn iedereen het vond om  mijn persoonlijk gegeschreven gedicht te horen. De persoonlijke boodschap van ons op de kaart werd ook door veel mensen gewaardeerd. Dit bracht mij op het idee, dat gedichten persoonlijker en anders kunnen. Daarom schrijf ik vandaag deze post over gedichten voor rouwkaarten en uitvaarten.

Soorten gedichten

Er zijn natuurlijk heel veel soorten gedichten. Denk aan gedichten voor:  rouwkaarten, bidprentjes en  gedenk kaartjes. Daarnaast zoeken mensen vaak naar goede colodeance teksten of voor de gedenkdienst. En dan heb je natuurlijk ook nog de keuze voor lange of korte gedichten.

Woorden vertellen

Woorden verwoorden en vertellen wat je voelt. Je wilt aan de mensen kwijt, vertellen wat je bedoelt. Dit is wat ik wil gaan bereiken. Dichten heeft mij geholpen bij de verwerking van het verlies van mijn moeder. Ik vond het zo sdpeciaal om een gedicht wat ik voor haar had geschreven voor te dragen. Daarom wil ik een service aanbieden, welke inhoud dat  ik persoonlijke gedichten en teksten voor mensen maak. Zo kan iedereen zijn/haar gevoel vertellen.

Afscheid

Op deze manier wil ik bijdrage aan een persoonlijk afscheid. Er is ook de mogelijkheid om gedichten van mij te krijgen die ik al heb geschreven. Echter maakt dit het wel iets minder persoonlijk, maar wel minder standaard.

Mijn hart ligt bij dichten en zo wil ik mensen een hart onder de riem steken bij de verwerking van dit  verdriet.

Placeholder Image

Persoonlijk geschreven

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

De kunst van dichten

Iets waarmee je iets zegt

Waarmee je de nadruk op gevoel legt

Het verwoorden van  verschillende emoties

Voor mij is bovenstaande haiku ( kleine dichtvorm) een omschrijving van wat dichten voor mij betekend.

Spelen met woorden

Voor mij is dichten niks anders dan spelen met woorden en klanken. Ik zoek een woord bij mijn gevoel, of ik omschrijf een goevoel met woorden. Gedichten schrijven is voor mij de meest vrije vorm om creatief met woorden te kunnen zijn. Het brengt mensen dichterbij de boodschap die ik wil overdragen.

Hoe schrijf je gedichten?

Ik begin altijd met een onderwerp, waar over wil ik nou dichten. Vaak zoek ik op het nieuws, in de krant, in boeken, in bladen, op het internet en in overige media naar onderwerpen. Dit zijn dan meestal onderwerpen die maatschappelijk gerelateerd zijn en waar ik mijn mening over kwijt wil. Maar het kan ook zijn dat ik dicht over iets wat ik heb meegemaakt, een voorwerp of een emotie.

Eerste wat bij je opkomt

Als ik het onderwerp heb gekozen, ga ik woorden opschrijven die erbij passen. In dit geval heb ik gekozen voor de zon. De eerste woorden die in mij op komen zijn: geel, warm, strand, teenslippers , ijs, vrolijkheid, gezellig. Ik bedenk wat voor soort dichtvorm ik wil gebruiken voor mijn gedicht. Ik kies voor een tautogram, dat is een dichtvorm waarbij alles met dezelfde letter begint. Ik kies hiervoor omdat ik hier altijd vrolijke en grappige gedichten mee kan maken, wat mijn gevoel bij dit onderwerp ten goede komt.

Zonnige zon zomers zonnig

 Zont zomerse zonnige zon

Zo zonnige zon zont zomers zonnig

Zuivere zon zont zonnig zon zont

Naast je leggen

Soms lukt dichten even niet, dat heb ik ook wel eens. Dan leg ik het naast mij neer en als ik er een andere keer mee verder ga wordt het vaak nog beter. Maar soms lukt het mij wel en dan moet ik juist stoppen omdat ik anders te veel wil veranderen.

Tot dichts

Ik heb nu kort uitgelegd wat dichten voor mij betekend en hoe  je kan dichten. Maar dat is natuurlijk persoonlijk. Ik help je er maar al te graag mee en maak graag een mooie tekst of gedicht voor je. Dus ik zeg tegen iedereen laat je inspireren door mij laat mij dichten .